Telefon

+4021.371.24.261

Email comenzi

comenzi@nosugarshop.ro

Comenzi telefonice si program

Luni - Vineri: 08:30 - 16:30

catina 2

 

Ce folosim de la catina?

In principal se folosesc fructele. Foarte putini stiu insa ca si alte parti ale plantei au proprietati terapeutice deosebite. De pilda, scoarta de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente si remineralizante foarte puternice, in timp ce radacinile sunt un antibiotic si un stimulent imunitar extraordinar. Frunzele contin: carmol, celuloza, rezine, tanin, ulei volatil, vitamina C, saruri minerale. Preparatele din frunze sunt recomandate pentru curatatea sangelui si stimularea sistemului nervos central. Mugurii se utilizeaza sub forma de tincturi si sunt indicati in tratamentele anti-imbatranire.

Cel mai recomandat este consumul fructelor intregi, in stare naturala, proaspata, mestecate foarte bine pentru a beneficia de toate proprietatile fructului si semintelor de catina. Pentru ca nu este disponibila proaspata tot timpul anului, catina poate fi utilizata in mai multe forme: conservata in miere, congelata, suc si sirop de catina, tinctura sau ceai din frunze de catina, tinctura din muguri de catina, iar cel mai valoros produs este uleiul de catina. Pe baza studiilor s-a demonstrat ca o cura cu 10-30 boabe de catina pe zi, incepand cel tarziu la varsta de 50 de ani, prelungeste durata vietii cu pana la 20 de ani!

Ce contine?

Catina este considerata cel mai complex medicament natural datorita bogatiei de vitamine pe care le contine: A, B, C, D, E, F, K, P; acid linoleic, linolic, arucic, carotenoide, tocoferol, zaharuri, pectine, acizi grasi esentiali, acid folic si izoramnetol, flavonoide, substante tanante, fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodium. Celebrul şi căutatul ulei de cătină conţine la rândul său, în proporţie de circa 80-90% acizi graşi esenţiali, licopen, tocoferoli şi fitosteroli. Seminţele de cătină sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi, iar frunzele şi scoarţa arbustului conţin tocoferol şi sitosterol. Catina are cel mai mare continut de vitamina E din lume.

Uleiul de catina – Cum ne ajuta?

– in geriatrie a dat rezultate spectaculoase, iar cercetările recente o recomandă şi în oncologie. Cercetări efectuate în Marea Britanie au descoperit capacitatea cătinei de a inhiba dezvoltarea unor tumori.

– Boli de ochi – mareste acuitatea vizuala, combate oboseala oculara, incetineste evolutia bolilor de ochi.

– Potenta si fertilitate la barbati si femei. Vitamina E din uleiul de catina este supranumita si vitamina tineretii si a fertilitatii.

– Regenerarea tesuturilor dupa arsuri, raniri, interventii chirurgicale, tratamente in care dubleaza viteza de vindecare.

– Psoriazis, sclerodermie, dermatoze rezistente la tratament. La persoanele sanatoase, cura cu ulei de catina face pielea mai stralucitoare, mai elastica si ii da un aspect tanar. In cazul persoanelor cu boli de piele cronicizate, cura cu ulei de catina grabeste, si in anumite cazuri, deblocheaza procesele de vindecare.

– Protejeaza pielea impotriva frigului (degeraturi), a vantului si radiatiilor solare. Fiind fotoprotector, uleiul de catina se poate folosi la plaja, combinat cu unt de cacao. Fructul are rol protector al organismului impotriva radiatiilor, de aceea catina se regaseste in cremele cu protectie solara, dar se recomanda si celor care urmeaza chimioterapie. Poate fi folosita concomitent cu tratamentul de citostatice, amplifica efectul acestora, fara niciun efect secundar negativ.

– Actiuni interne – uleiul de catina este recomandat in tratamentul unor afectiuni ca: ulcerul gastric si duodenal, diaree, urticarie, stari alergice, maladii neuroendocrine, reumatism, afectiuni circulatorii, hepatice, alcoolism, anemii, astenie si chiar ca remediu contra stresului. O serie de studii atesta efectul pozitiv al antioxidantilor din catina, ea fiind frecvent indicata ca tratament asociat in cazurile de Parkinson, de scadere a imunitatii. Astfel, ea contribuie la intarirea sistemului imunitar prin procesul de distrugere a radicalilor liberi si a substantelor toxice preluate din mediu.

– Amelioreaza boli ale sistemului cardiocerebrovascular. Uleiul de catina contine 20 de tipuri de acizi grasi nesaturati, substante active care scad nivelul lipemiei din sange, scad vascozitatea sangelui, reduce cantitatea de colesterol din sange, creste cantitatea de sange circulata la nivelul coronarian, creste cantitatea de sange la nivelul miocardului, amelioreaza angina pectorala si de asemenea imbunatateste circulatia cerebrala, tonifica creierul si combate nervalgiile.

– Contribuie la cresterea rezistentei sistemului osos, este utilizat in cazuri de hipertiroidism, in reducerea riscului de infarct miocardic. De asemenea, opreste hemoragiile interne, elimina parazitii intestinali, ajuta la refacerea epiteliului renal si intestinal. Pentru cei care lucreaza intr-un mediu nociv, reduce efectul expunerii la radiatii.

Cura cu macerat de catina pentru sporirea imunitatii. Catina ajuta organismul fiind un tonifiant general, antianemic, vitaminizant, energizant si imunomodulator. Consumati un borcan de 400 gr – jumatate catina acoperita cu miere. Luati in fiecare zi cate 3-10 bobite si nu veti mai avea probleme cu raceala sau gripa toata iarna.

Scurt istoric:

Catina este una dintre cele mai rezistente plante din lume, creste din Carpati si pana in Himalaya, unde ajunge la altitudini de peste 5000 de metri, iar fructele sale nu isi pierd proprietatile terapeutice nici la temperaturi de -40 de grade Celsius.

Primele popoare care au descoperit valenţele terapeutice ale cătinei au fost tracii, hinduşii, grecii, chinezii, mongolii, celţii şi slavii. Prima documentare scrisă apare în secolul VII după Hristos în tratatul clasic de medicină tibetană „Rgyud Bzi” care recomanda în mod explicit consumul de fructe de cătină pentru şerpaşi sau cei care călătoreau la mari înălţimi.

Cele patru cărţi fundamentale ale medicinei chinezeşti tradiţionale apărute în decursul dinastiei Tang (907 după Hristos) recomandau tratamentul cu cătină pentru tratamentul bolilor de piele şi afecţiunilor tubului digestiv. În Rusia, unde creşte pe suprafeţe foarte mari, cătina a fost numită „Ananas Siberian” datorită sucului plăcut şi proprietăţilor revigorante, foarte apreciate în condiţiile climei aspre de acolo.

Virtuţile plantei nu au scăpat neobservate şi în perioada modernă, când au fost pentru început utilizate experimental în alimentaţia cosmonauţilor sovietici, deoarece pe lângă celelalte calităţi ale cătinei, oamenii de ştiinţă din Moscova au descoperit că aceasta protejează organismul uman de radiaţiile cosmice. Potenţialul cătinei a determinat introducerea ei ca plantă de cultură în S.U.A., Canada, Germania, Rusia, China şi Ucraina. Există la nivel mondial numeroase institute de cercetare care studiază şi în prezent tainele acestui adevărat miracol al Naturii.

Cu toate că se foloseşte din cele mai vechi timpuri, cătina este prelucrată industrial doar în decursul ultimelor decenii, iar în ultimii ani a devenit speranţă pentru suferinzii multor afecţiuni grave.

Conform cercetărilor efectuate de specialişti de prestigiu precum Ing. Ştefan Manea, prof. univ. dr. chim. Ion Brad, dr. Luminiţa Brad şi Ing. Florica Radu, cătina care creşte în ţara noastră are un conţinut chimic de excepţie, poate cel mai bogat din întreaga lume. Nicăieri în lume nici varietatea naturală, nici soiurile ameliorate nu conţin atât de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi şi aminoacizi la nivelul cătinei care creşte în România, mai ales în zona subcarpatică.

Remediu natural cu numeroase aplicatii terapeutice, ea este in primul rand un incomparabil energizant, vitaminizant de exceptie, antioxidant redutabil si neintrecut stimulator al sistemului imunitar, tocmai de aceea mai este numit si “elixirul tineretii”, “ginseng romanesc” sau “o farmacie intr-o planta”. Totusi, catina are inca multe proprietati necunoscute publicului larg. Datorita tuturor valentelor sale catina este utilizata in industria alimentara, cosmetica si farmaceutica.

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.