Telefon

+4021.371.24.261

Email comenzi

comenzi@nosugarshop.ro

Comenzi telefonice si program

Luni - Vineri: 08:30 - 16:30

Fii-sănătos

 

Aditivii alimentari sunt cunoscuti sub denumirea codificata de E-uri. E-ul vine de la Europa. Ei au o numerotatie alfanumerica pentru a usura recunoasterea lor. O definitie scurta suna astfel: aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.

O definitie pe intelesul tuturor este oferita de profesorul Gheorghe Mencinicopschi: „Niste substante care nu sunt ingrediente si se folosesc in cantitati foarte mici si au valori nutritive foarte mici. Sunt conservanti, antioxidanti, coloranti, dau gust placut. Nu este posibila utilizarea aditivilor alimentari pentru a masca defecte ale alimentului. Aditivii se folosesc inainte ca produsul sa iasa pe piata. Care sunt insa consecintele consumarii alimentelor care contin E-uri? Pot aparea chiar sangerari interne si modificari ale organelor. De regula, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate in E-uri nocive. In loc sa promoveze o politica dura, dar sanatoasa chiar si fata de aditivii considerati a fi cel putin suspecti, legislatia romana este mai mult decat permisiva. Circa 70% din bolile romanilor sunt provocate de alimente, mai precis de ce contin acestea. „Populatia nu trebuie speriata, ci educata, sa cunoasca exact lista E-urilor cu probleme, lista celor suspecte si lista celor bune. Daca vrea cu bunastiinta sa se otraveasca, sa o faca macar in cunostinta de cauza”.

Dintre cele 350 de E-uri, numai 20 sunt considerate drept inofensive, spun specialiştii.

Lista E-urilor bune

E100 – Curcumina este un colorant galben, care se regăseşte, adesea, în sosurile curry.

E101 – Vitamina B12 se mai numeşte riboflavină şi este un colorant natural care se obţine din drojdie, ouă sau ficat.

E140 – Este extras din plante comestibile şi are un efect dezinfectant, putând combate şi halena. Substanţa poate fi întâlnită în produse precum pasta de dinţi, apa de gură, dulciurile colorate.

E160 –  Colorant natural extras din tomate

E160 a – Betacarotenul este un colorant alimentar.

E160 c – Capsantina este extractul de ardei iute.

E160 d – Licopenul este un colorant natural de culoare galbenă sau roşie, care este extras din tomate.

E162 – Acesta este cel mai sigur colorant, deoarece el nu se poate falsifica, spre deosebire de alţii care pot intra în această categorie. Substanţa se găseşte în produse precum sucuri, lichioruri, prăjituri, bomboane şi produse de cofetărie, snacksuri.

E163 – Antocianele sunt coloranţi de la nuanţe de roz până la albastru închis. Ei sunt extraşi din fructe şi legume şi se întâlnesc în special în sucuri, dar şi în alte preparate colorate.

E300 – Vitamina C sau acidul ascorbic este un aditiv care ajută la menţinerea culorii roşii a cărnii şi la conservarea gustului ei.

E306 – Vitamina E are un rol antioxidant şi de stabilizator de culoare. Se întâlneşte, adesea, în alimentele grase, deoarece ea împiedică oxidarea grăsimilor. Ouăle, laptele, carnea, uleiul vegetal sunt câteva dintre sursele naturale foarte bogate în vitamina E

E322 – Lecitina  din ciocolată si se regaseste în sosuri, maioneze şi în toate produsele care au nevoie de un emulgator (substanţă care ţine la un loc grăsimea cu apa). Lecitina poate proveni şi din soia modificată genetic.

E407 – Caragenanul, emulsifiant natural

E421 –  Manitolul de cofetarie

Propolisul este şi el un aditiv natural, care intră în compoziţia alimentelor sau cosmeticelor, cum ar fi cremele. „Propolisul este un produs apicol extraodinar de bun. Are un efect puternic dezinfectant şi se utilizează ca şi conservant. Se găseşte în cremele naturale din plafare, iar cosmeticele respective sunt recomandate persoanelor cu alergii cutanate”, susţine biologul Livia Nena.

O parte dintre aceste E-uri bune au şi variante de sinteză. Consumatorii nu pot afla însă acest lucru, deoarece nu se specifică pe etichetă. Totuşi, un indicator poate fi preţul produsului. În spatele unui aliment scump se pot ascunde E-uri bune. Acestea sunt însă mai rar întrebuinţate de producători, din cauza preţului ridicat, şi sunt înlocuinte cu variantele sintetice.

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.