Continuam lista aditivilor alimentari cu prezentarea acelora care au un efect nociv asupra sanatatii corpului uman.
Lista E-urilor suspecte si periculoase
E150, E172, E173, E141 – coloranti
E102 – sau tratrazina (colorant galben), foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic
E110 – sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri
E120 – colorant, provoaca alergii
E124 – sau Ponceau 4R (colorant rosu), toxic produce tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri
E477 – emulsificator
Lista E-urilor toxice
E128 – mutagen si toxic, se gaseste in carnea pentru hamburger
E200 – conservant, extrem de toxic si periculos deoarece suprima din organism vitamina B12
E220, E221, E222, E224 – sulfiti – conservanti produc boli intestinale si alergii, se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin.
E230 – bifenil – conservant, interzis in Australia recent si in UE, dar permis la noi, poate produce boli de piele, se gaseste in citrice
E231- ortofenilfenol – conservant, posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele
E232 – conservant, poate produce boli de piele
E311,E312 – antioxidant, ataca sistemul nervos
E320 – butil-hidroxi-anisol BHA – conservant, posibil si cancerigen, se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
E321 – acidul benzoic – antioxidant, posibil si cancerigen, creste de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina
E330 – sarea de lamaie, devine cancerigen daca este consumat in exces
E338 – acidifianti, afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat
E339, E340, E341 – saruri de topire, afecteaza tubul digestiv
E407 – gelifiant, afecteaza tubul digestiv
E450 – emulsificator, afecteaza tubul digestiv
E461, E463, E465, E466 – agenti de incarcare, afecteaza tubul digestiv
Lista E-urilor cancerigene
E131, E142 – coloranti
E123 – Amarant (colorant rosu), cancerigen, interzis in SUA si Rusia, se gaseste in dulciuri, jeleuri, branza topita
E127 – Eritrozina (colorant rosu), provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om. Se gaseste in alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare
E213, E214, E215, E217 – conservanti, in unele bauturi racoritoare
E230 – conservant
E621 – glutamatul de sodiu, potentiator de arome
E631, E632 si E633– inozinati. Guanilati – E627, E628, E629. Rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E634 si E635. Majoritatea sunt interzise in SUA
(Informatii furnizate de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare)